EnergiRevisor ERW
  • Startsida
  • Energideklarationer
  • Stöd för energieffektivisering
  • Investeringsstöd
  • Om & Kontakt
  • Startsida
  • Energideklarationer
  • Stöd för energieffektivisering
  • Investeringsstöd
  • Om & Kontakt
Search by typing & pressing enter

YOUR CART

Stöd för energieffektivisering i flerbostadshus 


OBS! Nytt beslut för 2022
Riksdagen har, i samband med beslut om statens budget för 2022, beslutat att avveckla stödet till energieffektivisering i flerbostadshus efter årsskiftet.
Civilutskottet föreslår i sitt betänkande den 25 november (betänkande 2021/22:CU1) att medel endast ska få användas för ansökningar som har kommit in till behörig länsstyrelse före årsskiftet 2021/22. Under förutsättning av riksdagens beslut den 1 december 2021, så innebär det att ansökningar som kommer in efter den 31 december 2021 inte får beviljas. Eventuellt återkommer stödet i samband med vårbudgeten.

Dokument

Ansökningsunderlag - Boverket
Vägledning för ansökan
Avtal Energirevisor
GUIDE - Ansökan Länsstyrelsen
BESLUT - Ansökan Länsstyrelsen

Frågor & svar

Vem kan få stöd?
Stöd lämnas för energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus (byggnader med över tre lägenheter i 2 plan). Ansökan om stöd ska avse en bestämd byggnad. Stöd får ges för en byggnad som till övervägande del innehåller bostadslägenheter. Vid över 65% skall resten  vara lokaler för utbildning eller sociala tjänster, offentlig förvaltning, rättsliga - polisiära - brandtjänster för att dessa skall få bidrag. Vid flerfamiljshus med mindre del lokaler ingår alla kostnader exkl de som direkt börs i lokalerna som verksamhetsel m.m.

Upplåtelseformen kan vara hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt.
I äldreboende där hyresgästen debiteras hyra.
​
Stödet ges till fastighetsägare, innehavare av tomträtt och ägare av byggnad som tillhör någon annan än fastighetsägaren. 
​Hur söker du stödet?
Stödet söks genom Länsstyrelsen e-tjänst i det län som byggnaden är belägen, det är alltid den lokala Länsstyrelsen som handlägger och beslutar om stöd. 
Stöd till energieffektivisering i flerbostadshus - BOVERKET
​Vad kan du få stöd för?
Stöd får ges till merkostnader för energieffektivisering som förbättrar energiprestandan med minst 20 procent i flerbostads­hus med ett primärenergital över 100 kWh/m2 och år. När jag har befintlig energideklaration räknar jag om den till Primärenergital som nu gäller enl BBR 29 och kollar att byggnaden ligger över 100 kwh/m2.Ni meddelar mig om några energieffektiva åtgärder är gjorda efter att deklarationen upprättades till dags dato

Vid 100 kwh/m2 gränsfall bör energiexperten göra en bedömning med  aktuell värden de senaste åren​.
​
​Merkostnaden skall vara inkl. moms.
​Stödnivå
  • Stöd får ges som ett investeringsstöd till energieffektivitetsåtgärder i enlighet med de förutsättningar och begränsningar som anges i kapitel I och artikel 38 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014.
  • De kostnader(del av åtgärder är stödberättigad) som inte har ett direkt samband med uppnåendet av en högre energieffektivitet är inte stödberättigande 
  • Stöd får ges med högst 50 procent av det stödberättigande underlaget. För medelstora företag får dock stödet uppgå till högst 40 procent och för stora företag till högst 30 procent av det stödberättigande underlaget. Kontrollera vilket typ av bolag Ni tillhör(antal anställda-omsättning-balansomslutning-koncerntillhörighet) se nedan
  • Högst 50 procent av det preliminära stödet får betalas ut i samband med beslut om stöd (förskottsutbetalning).
Koncern?
För att klargöra om bolaget ingår i en koncern och i vilken omfattning gå in på www.allabolag.se för det fastighetsbolaget som söker är litet-medelstort eller stort(stödnivå)
Picture
​Åtgärd
  • Stöd får inte ges till en energieffektiviseringsåtgärd som har påbörjats innan en ansökan om stöd har kommit in till länsstyrelsen. Arbetet får påbörjas efter det att besked om emottagandet från Länsstyrelsen på ansökan erhållits. Åtgärden ska påbörjas inom sex månader från beslutet om stöd och färdigställas inom två år från dagen för påbörjandet. Med tidpunkten för färdigställande avses den tidpunkt när bygg- och installationsarbetena för energieffektiviseringsåtgärden har färdigställts. 
  • Med påbörjande av åtgärd menas här antingen att bygg- och installationsarbeten som avser energieffektiviseringsåtgärden har påbörjats eller det första bindande åtagandet att beställa utrustning eller ett annat åtagande som gör investeringen oåterkallelig, beroende på vilket som inträffar först.
Solceller är ofta lönsamt framförallt i samband med frånlufts eller avloppsvärmepump
Picture
  • Stöd får inte ges till en åtgärd som innebär att en byggnad byter huvudsaklig energibärare från fjärrvärme till el.
  • Åtgärder skall tas med att IMD-värme inte godkänns om fastigheten ligger under 200 kwh/m2 EP
  • Exempel på energieffektiviserande åtgärder är tilläggsisolering, byte av fönster, installation av en effektiv värmepump och eller installera värmeåtervinning i ventilationen .-Byggnadens energiprestanda förbättras om förnybar energi som tas tillvara på byggnaden eller dess tomt tas om hand för omvandling i byggnaden. El kan då reduceras med solceller. För solceller gäller att tillgodogjord elenergi är den energi som används till byggnadens energianvändning samtidigt som den produceras. Exporterad el till elnätet kan inte tillgodoräknas. Det finns inga riktlinjer om hur el från solceller ska fördelas mellan uppvärmning, tappvarmvatten, komfortkyla, fastighetsenergi samt hushålls- och verksamhetsenergi. Fördelningen är fri så länge det kan visas att produktionen sammanfaller tidsmässigt med användningen. 
  • Vid solcells installation godkänns kostnader för besparing av fastighetsel istället för försäljning på nätet
  • Ombyggnad från platt tak till sadeltak godkänns alla kostnader om det ger en energibesparing med tilläggsisolering
  • Boverket gör, i förhållande till stödet för energieffektivisering i fler bostadshus, en vidare tolkning av begreppet ”kostnader för energieffektivisering”. En grundprincip bör vara att enskilda åtgärder med syfte att energieffektivisera, dvs. förbättra byggnadens energiprestanda, i sin helhet ska vara stödberättitgande. I exemplet ovan med fönsterbyte innebär det att inte bara merkostnaden för ett mer energieffektivt fönster, utan alla kostnader för fönsterbytet är stödberättigande. Hela åtgärden ”byte till mer energieffektiva fönster” bedöms där med ha ett direkt samband med uppnåendet av en högre energieffektivitet. En förutsättning är att åtgärden i sig innebär en förbättring av byggnadens energiprestanda och att samtliga åtgärder för vilka stöd söks tillsammans förbättrar byggnadens energiprestanda med minst 20 procent
​Bygglov
Varsamhetskravet ska beaktas genom att frågan om bygglov ska vara utredd innan stödet söks vilket innebär att byta färg på byggnaden-fasadbeklädnad och typ solceller-ändra på taket med takaggregat eller uppåtstående solceller(lägg dem ned).Kolla med byggnadsnämnden om Ni är osäkra om det behövs bygglov-får ej ta mer än 10 veckor för ett bygglov. Ett intyg kan behövas biläggas ansökan
Oberoende expert
Den energieffektiviseringsåtgärd och de merkostnader för investeringar som ansökan avser ska vara godkända av mig certifierad - oberoende energiexpert. Jag ska bland annat intyga att angivna uppgifter om energieffektiviseringsåtgärder, merkostnader för investeringen och vilken energieffektivisering som beräknas ha uppnåtts är korrekta. Ett intyg på detta skall bifogas ansökan.
​Utbildning av nya yrkesarbetande inom byggsektorn
För att få stöd ska den som genomför åtgärderna medverka till utbildningen av nya yrkesarbetande inom byggsektorn genom aktiv samverkan med relevanta gymnasieskolor och Arbets­förmedlingen samt genom att ta emot lärlingar.(Bör anges till någon entreprenörer till projektet )
Utbetalning av stödeT
En ansökan om utbetalning ska vara skriftlig och göras på formulär som Boverket har fastställt.

Sökanden eller behörig företrädare för sökanden ska underteckna formuläret och lämna de uppgifter som anges. Till ansökan om utbetalning ska bifogas följande handlingar:
  1. Nödvändiga behörighetshandlingar.
  2. Ett intyg om när energieffektiviseringsåtgärden påbörjades och färdigställdes av mig
  3. Ett intyg om vilken energieffektiviseringsåtgärd som genomförts, merkostnaderna för investeringen och vilken energieffektivisering som beräknas ha uppnåtts av mig
  4. Ett registerutdrag som visar att den som genomför åtgärderna är godkänd för F-skatt eller, i fråga om utländska företagare eller företag, intyg eller en annan handling som visar att företagaren eller företaget i sitt hemland genom registrering eller på annat sätt genomgår motsvarande kontroll i fråga om skatter och avgifter.
  5. ​Intyg från minst en av de entreprenörer som anlitats att denne medverkat i utbildning av yrkesarbetande inom byggsektorn genom mottagandet av lärlingar. Intyg enligt första stycket 2 och 3 ska lämnas av en oberoende expert som uppfyller villkoren i 10 och 10 a §§ förordningen (2006:1592) om energideklaration för byggnader och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2007:5) för certifiering av energiexpert. Allmänt råd Utbetalning av stöd bör i första hand ske till stödmottagarens plusgiro- eller bankgironummer.”

Underlag för att påbörja ansökan


Steg 1

Har ni inte en gällande energideklaration (äldre än 10 år) så måste först en ny upprättas. Skicka ett mail  till mig och ange fastighetsbeteckning med adress och kommun där byggnaden är belägen-se steg 2

Finns redan en gällande energideklaration skicka den till mig. Gå till steg 2.

Steg 2

Jag räknar om befintliga energivärden till nya primärenergital och kontrollerar att primärenergital på byggnaden i nuvarande skick är över 100 kwh/m2 under förutsättning att inga besparingsåtgärder eller andra ändringar är gjorda sedan dess. Är så fallet så får vi beräkna dessa ihop (under 100 kwh/m2  kan man ej få bidrag). 

Steg 3

Sedan kontaktar jag dig och  vi diskuterar energieffektiva åtgärder där den sammanlagda energieffektiviteten för byggnaden vara över 20% för att få söka bidrag.

Jag lägger in de beräknade energieffektiviseringsåtgärderna med kostnader i Boverkets ansökningshandlingarna (si pkt 7 - 11 i ansökan). Sedan översänder jag denna till er för kompletterande ifyllnad av uppgifter, se Steg 4.

​Ansökan hålls öppen 1 oktober 2021 till 1 januari 2023
  • Påbörja energieffektiviseringsåtgärderna senast 6 månader efter beviljat stöd
  • Genomför energieffektiviseringsåtgärder inom 2 år från att de påbörjats
  • ​Ansökan om utbetalning senaste 3 månader efter färdigställande 
Stöd ges inte till
  1. En energieffektiviseringsåtgärd som har påbörjats innan en ansökan om stöd har kommit in
  2. En åtgärd som innebär att en byggnad byter huvudsaklig energibärare från fjärrvärme till el
Hur redovisas merkostnader?
Stöd får ges som ett investeringsstöd till energieffektivitetsåtgärder i enlighet med de förutsättningar och begränsningar som anges i kapitel I och artikel 38 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014.
​
  1. Om kostnaderna för att investera i energieffektivitet kan urskiljas ur den totala investeringskostnaden som en separat investering ska denna energieffektivitetsrelaterade kostnad utgöra de stödberättigande kostnaderna. 
  2. I övriga fall identifieras kostnaderna för att investera i energieffektivitet genom hänvisning till en liknande, mindre energieffektiv investering som skulle ha genomförts på ett trovärdigt sätt utan stöd. Skillnaden mellan kostnaderna för båda investeringarna anger den energieffektivitetsrelaterade kostnaden och utgör de stödberättigande kostnaderna

Steg 4

När du tagit emot dokumentet av mig, fyll i dina uppgifter.
​De uppgifter som ska fyllas i av dig är punkt: 1-6 samt 12
Hjälp för ifyllnad av Boverkets ansökningsunderlag

Ansökan per byggnad ska innehålla 

  • Uppgifter om den som ansöker och kontaktperson
  • Information om fastigheten och den specifika byggnaden
  • Totalt beräknade energibesparing(fylls i av mig) 
  • Kort beskrivning av åtgärderna som genomförs (fylls i av mig)
  • Redovisning av kostnader och sökt stöd per åtgärd  inkl moms(fylls i av mig)
  • Kontaktuppgifter till den oberoende experten (fylls i av mig)

Steg 5

När dessa uppgifter i blanketten är ifyllda av er, sänd tillbaka dokumentet till mig. Antigen via mail eller genom formuläret nedan sedan kollar och kommenterar jag.

​​Ansök hos Länsstyrelsen med det ifyllda ansökningsunderlaget från Boverket som mall

EnergiRevisor ERW AB

Näckrosvägen 2
352 50 Växjö
​info@energirevisor.se

Orgnr. 556725-8784

Meny

Startsida
Energideklarationer
Stöd för energieffektivisering
Investeringsstöd ​
​Om & Kontakt
Picture

Copyright © 2022 EnergiRevisor ERW AB. Alla rättigheter reserveras
Picture